Főétel receptek,  Gyors receptek

Főtt füstölt tarja recept – ízletes és laktató étel!

A füstölt tarja egy igazi klasszikus a magyar konyhában, amely számos étel alapját képezi. Az ízletes, szaftos hús nemcsak önálló fogásként, hanem köretként is megállja a helyét. A füstölt húsok különleges íze és aromája sokak kedvencévé tette ezt az ételt, amit akár ünnepi alkalmakra, akár hétköznapi családi vacsorákra is bátran elkészíthetünk.

A füstölt tarja gazdag ízvilága mellett tápláló is, hiszen a hús magas fehérje- és zsírtartalmának köszönhetően laktató ételt kínál. A füstölés folyamata pedig nemcsak az ízét, hanem az eltarthatóságát is jelentősen megnöveli. Ezen kívül a hús elkészítése viszonylag egyszerű, így akár kezdő szakácsok is bátran nekiláthatnak.

A főtt füstölt tarja elkészítése során számos ízletes kiegészítőt használhatunk, amelyek még gazdagabbá teszik az ételt. A megfelelő fűszerek és zöldségek kombinálása nemcsak a tartalmat, hanem a tálalást is feldobja. Az alábbiakban bemutatjuk a főtt füstölt tarja receptjét, amely garantáltan elnyeri a család és a barátok tetszését.

Hozzávalók

A főtt füstölt tarja elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükség:

– 1 kg füstölt tarja
– 2 liter víz
– 2 db sárgarépa
– 1 db petrezselyemgyökér
– 1 db hagyma
– 3-4 db burgonya
– 2-3 db fokhagymagerezd
– 1 db babérlevél
– 5-6 db borsszem
– Só, ízlés szerint
– Friss petrezselyem a tálaláshoz

A hozzávalók mennyisége változhat a család létszámától és az étkezés jellegétől függően. A füstölt tarja minősége kulcsfontosságú, ezért érdemes megbízható forrásból beszerezni, lehetőleg helyi hentesnél. A zöldségek frissessége is hozzájárul az étel ízéhez, így érdemes a piacon vásárolni őket.

Elkészítés

Az elkészítés első lépéseként alaposan öblítsük le a füstölt tarját, majd helyezzük egy nagy lábasba. Öntsük fel a vízzel, és kezdjük el főzni. A víz mennyisége elegendő ahhoz, hogy a húst teljesen ellepje. A füstölt tarja főzése elősegíti az ízek kioldódását, ezáltal a hús még ízletesebb lesz.

Amíg a hús fő, a zöldségeket előkészítjük. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret hámozzuk meg, majd vágjuk fel karikákra. A hagymát negyedeljük el, a fokhagymát pedig zúzzuk össze. A burgonyát is hámozzuk meg, és vágjuk fel nagyobb kockákra, hogy a főzés során ne főjön szét.

Miután a tarja már egy ideje fő, adjuk hozzá a felkészített zöldségeket a lábasba. A hagyma, fokhagyma, sárgarépa és petrezselyemgyökér gazdagítja az ízét, míg a burgonya laktató köretként szolgál. Ne felejtsük el hozzáadni a babérlevelet és a borsszemeket is, amelyek extra aromát adnak az ételnek.

Főzzük tovább az ételt alacsony hőfokon, amíg a hús meg nem puhul. Ez általában 1,5-2 órát vesz igénybe, de érdemes időnként ellenőrizni, hogy a hús tényleg elérte-e a kívánt állagot. Ha a hús már könnyen szétválik, akkor elkészült.

Amikor az étel elkészült, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit pihenni. A füstölt tarja ugyanis, ha pihen egy kicsit, még ízletesebb lesz. Tálalás előtt érdemes a levét átszűrni, hogy a zöldségek és fűszerek ne kerüljenek a tányérokra, így tisztább kinézetű ételt kapunk.

A főtt füstölt tarját szeleteljük fel, és tálaljuk a zöldségekkel. Friss petrezselyemmel megszórva még ínycsiklandóbbá tehetjük. Köretként kínálhatunk mellé savanyúságot vagy friss kenyeret, ami remekül kiegészíti az ízeket.

Ez az étel nemcsak ízletes, hanem laktató is, így garantáltan jól fog esni a család minden tagjának. A főtt füstölt tarja igazi klasszikus, amit érdemes rendszeresen elkészíteni, hiszen minden alkalommal újra és újra örömet okoz az asztalnál.