
Darált húsos cannelloni recept: ízletes és könnyű étel
A főzés nem csupán szükséges tevékenység, hanem egy kreatív és szórakoztató művészet is. Az étkezés folyamata során nemcsak az ízek és az illatok varázslata játszik közre, hanem a különböző kultúrák hagyományai és szokásai is. Az olasz konyha, különösen, rengeteg olyan fogást kínál, amelyek könnyen elkészíthetők otthon, mégis éttermek szintjét idézik. Az ízletes ételek mellett pedig az elkészítés módja is különleges élményt nyújt.
A cannelloni, a tésztát töltött formában kínáló olasz étel, tökéletes példa arra, hogyan lehet a hétköznapi alapanyagokból valami igazán különlegeset varázsolni. Krémes szószokkal, ízletes töltelékekkel és különböző fűszerekkel egy olyan ételt hozhatunk létre, ami nemcsak a család, hanem a barátok számára is felejthetetlen élményt nyújt. A cannelloni sokféleképpen variálható, így mindenki megtalálja benne a kedvére valót. A következő lépésekkel és hozzávalókkal egy ízletes darált húsos cannelloni receptet mutatunk be, amely biztosan sikert arat majd.
Hozzávalók
A darált húsos cannelloni elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 12 darab cannelloni tészta
– 500 g darált hús (marha vagy sertés)
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 közepes sárgarépa
– 400 g paradicsom konzerv (vagy friss, hámozott paradicsom)
– 100 g reszelt sajt (pl. mozzarella vagy parmezán)
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 teáskanál szárított oregano
– 1 teáskanál szárított bazsalikom
– só és bors ízlés szerint
– 200 ml tejszín (opcionális, a krémesebb állagért)
A hozzávalók kiválasztásánál érdemes figyelni a minőségre, hiszen a jó minőségű hús és friss zöldségek alapvetően befolyásolják az étel ízét. A tészta választásánál a cannelloni mellett más töltött tészták is szóba jöhetnek, de a cannelloni formája és állaga különösen jól bírja a töltést és a sütést. Érdemes előre elkészíteni a hozzávalókat, hogy a főzés során ne kelljen keresgélni.
Elkészítés
Az elkészítés első lépése a töltelék előkészítése. A vöröshagymát finomra vágjuk, és a fokhagymát is lereszeljük vagy apróra vágjuk. A sárgarépát hámozzuk meg, majd reszeljük le. Az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát. Közepes lángon pirítjuk, amíg üvegesedni nem kezd.
Ezután hozzáadjuk a fokhagymát és a reszelt sárgarépát, és további 2-3 percig pirítjuk, amíg a sárgarépa megpuhul. A darált húst a serpenyőbe tesszük, és folyamatosan kevergetve, közepes lángon megsütjük, amíg az összes hús meg nem barnul. Itt az ideje fűszerezni: sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk az oreganót és a bazsalikomot. A fűszereknek köszönhetően az étel ízletes és illatos lesz.
A következő lépés a paradicsom hozzáadása. Ha konzervet használunk, akkor a levét is öntsük a serpenyőbe, de ha friss paradicsomot választunk, akkor azt előzetesen hámozzuk meg és aprítsuk fel. A paradicsomot alacsony lángon 10-15 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek. Ha szeretnénk, hogy a töltelék krémesebb legyen, akkor a tejszínt is hozzáadhatjuk a végén, és alaposan összekeverjük.
Miután a töltelék elkészült, következik a cannelloni tészta megtöltése. A tölteléket egy kanál segítségével óvatosan töltsük a cannelloni csövekbe, majd helyezzük őket egy előkészített, sütőpapírral bélelt tepsibe. A tepsit előzetesen vékonyan kenjük ki olívaolajjal, hogy a tészta ne ragadjon le.
A tészta megtöltése után a maradék paradicsomszószt öntsük a cannelloni tetejére, hogy a sütés során a tészta megpuhuljon. Végül szórjuk meg a reszelt sajttal, hogy szép, aranybarna kérget kapjunk. A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra, majd a cannellonit fedjük le alufóliával, és 25-30 percig sütjük. Az utolsó 10 percre vegyük le a fóliát, hogy a sajt szépen megpiruljon.
Mikor a cannelloni kész, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk néhány percig pihenni, hogy a töltelék és a szósz jól összeérjenek. Tálaláskor friss bazsalikomlevelekkel díszíthetjük, ami nemcsak szép, hanem friss ízt is ad az ételnek. A darált húsos cannelloni önálló ételként is megállja a helyét, de salátával vagy friss kenyérrel is tálalhatjuk.
Ezzel a recepttel igazi olasz ízélményt varázsolhatunk a családi asztalra, amely nemcsak finom, hanem a készítése is élvezetes. Bon appétit!

