Desszert receptek,  Péksütemény receptek

Csodás csokis banánkenyér recept, ami feléleszti az ízeket!

A banánkenyér egy olyan klasszikus édesség, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül egyszerűen elkészíthető is. A banán természetes édessége és puha állaga tökéletes alapot biztosít a különféle ízesítésekhez. Mivel a banán mindig is népszerű gyümölcs volt, a receptjei is generációról generációra öröklődtek. Különösen, ha a csokoládé is bekerül a képbe, a banánkenyér egy igazi ínycsiklandó desszertté válik.

A csokis banánkenyér nemcsak az édesszájúaknak kedvez, hanem azoknak is, akik szeretik a gyors és tápláló nassolnivalókat. A péksütemények közé tartozik, így reggelire, uzsonnára vagy akár desszertként is megállja a helyét. Az elkészítési folyamata során a banánok édes íze és a csokoládé gazdag aromája harmonikusan egyesül, amely minden falatban érezhető.

A banánkenyér készítése során a főszereplő a túlérett banán, amely nemcsak ízletes, hanem tápláló is. Gazdag káliumban, vitaminokban és ásványi anyagokban, így nem csoda, hogy sokan választják ezt az alternatív édességet a hagyományos sütemények helyett. Az alapanyagok egyszerűek és könnyen beszerezhetők, így bármikor nekiláthatunk a sütésnek.

Hozzávalók

A csokis banánkenyér elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 3-4 túlérett banán (a legjobb, ha minél barnább)
– 100 g cukor (lehet fehér vagy barna cukor)
– 75 g olvasztott vaj (vagy növényi olaj)
– 2 tojás
– 1 teáskanál vanília kivonat
– 200 g liszt (a legjobb, ha finomlisztet használunk)
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 1/2 teáskanál só
– 100 g csokoládé (többféle ízű is lehet, pl. tej- vagy étcsokoládé)
– opcionálisan: 50 g dió vagy mogyoró (durvára vágva)

Az összes hozzávaló könnyen beszerezhető a boltban. A túlérett banánok a legjobbak, hiszen minél érettebb a gyümölcs, annál édesebb és ízletesebb lesz a kenyér. Az olvasztott vaj helyett használhatunk növényi olajat is, ha vegán verziót szeretnénk készíteni. A csokoládé mennyisége tetszés szerint változtatható, hiszen mindenki másképp szereti az édességeket.

Elkészítés

A banánkenyér elkészítése rendkívül egyszerű, és szinte mindenki számára könnyen végrehajtható. Az első lépés a sütő előkészítése: melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra és készítsük elő a formát, amelyben a kenyér sülni fog. A legjobb, ha egy 20 cm-es kenyérformát használunk, amelyet béleljünk ki sütőpapírral, vagy vajazzuk ki alaposan.

Következő lépésként a túlérett banánokat egy tálba tesszük, majd villával alaposan összenyomkodjuk, amíg pürés állagú nem lesz. Ezután adjuk hozzá a cukrot és az olvasztott vajat, majd keverjük jól össze. A keverékhez hozzáadjuk a tojásokat és a vanília kivonatot, majd ezt is jól keverjük el, hogy homogén masszát kapjunk.

A következő lépés a száraz hozzávalók előkészítése. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Ezt a száraz keveréket fokozatosan adjuk a nedves hozzávalókhoz, miközben folyamatosan keverjük, hogy elkerüljük a csomókat. Amikor a tészta már szép sima, jöhet a csokoládé, amit előzetesen kockákra vágunk, majd óvatosan beleforgatunk a tésztába. Ha szeretnénk, akkor most adjuk hozzá a durvára vágott diót vagy mogyorót is.

Az elkészített tésztát a formába öntjük, majd egy spatulával elsimítjuk a tetejét. Az előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük, vagy amíg a kenyér aranybarna nem lesz, és a tűpróba is sikeres. Ha a tűt kiemelve tiszta marad, a kenyér elkészült.

Amikor a csokis banánkenyér megsült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk pár percig hűlni a formában, majd óvatosan emeljük ki, és tegyük rácsra, hogy teljesen kihűljön. Ezután már csak fel kell szeletelni, és készen is állunk a tálalásra.

Ez a csodás csokis banánkenyér nemcsak ízletes, hanem szuper puha és szaftos is. A csokoládé darabkák minden falatban megadják a különleges ízt, míg a banán természetes édessége kiegyensúlyozza az ízeket. Tálalhatjuk önállóan, vagy egy kis tejszínhabbal, esetleg fagyival is, hogy még különlegesebbé tegyük az élményt.

Kóstolás után biztosan mindenki megkedveli ezt az egyszerű, de nagyszerű édességet, amely nemcsak a hétköznapokban, hanem ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét. Az elkészítése során eltöltött idő és a hozzávalók egyszerűsége miatt ez a recept tökéletes választás mindazok számára, akik szeretnék megörvendeztetni családjukat és barátaikat egy igazán finom süteménnyel.