
Chilis bab recept: Fűszeres ízek egy tányéron
A chilis bab egy olyan klasszikus étel, amely nemcsak a fűszeres ízek kedvelőinek kedvéért készült, hanem a tartalmas és laktató ételek szerelmeseinek is. Az ételek világában a chilis bab rendkívül népszerű, hiszen egyszerre hozza elénk a mexikói konyha gazdag ízvilágát és a hagyományos magyar ízlésvilágot. Az évek során számtalan változata született, a családi titkok és a regionális sajátosságok találkozásából.
Az elkészítése nemcsak egyszerű, hanem szórakoztató is, hiszen a fűszerek és hozzávalók kombinálásával mindenki megtalálhatja a saját kedvenc variációját. A chilis bab remek választás egy baráti összejövetelre, vagy akár egy hétköznapi vacsorára is, hiszen gyorsan elkészíthető, és a maradék akár másnapra is ízletes lehet.
Most pedig lássuk, hogyan készíthetjük el ezt a fűszeres ételt otthon, hogy mindenki elégedetten távozhasson az asztaltól!
Hozzávalók
A chilis bab elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 500 g darált marhahús
– 1 nagy fej vöröshagyma
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 1-2 evőkanál olívaolaj
– 1 közepes piros kaliforniai paprika
– 1 közepes zöld kaliforniai paprika
– 400 g konzerv vörösbab
– 400 g konzerv paradicsom (vagy 2-3 friss paradicsom)
– 1-2 evőkanál chili por (ízlés szerint)
– 1 teáskanál kömény
– 1 teáskanál oregano
– Só és bors ízlés szerint
– 1-2 evőkanál cukor (a savanyú íz tompítására)
– Friss petrezselyem vagy koriander a tálaláshoz (opcionális)
Ezek a hozzávalók biztosítják, hogy a chilis bab ízletes és gazdag legyen, miközben a fűszerek és zöldségek harmonikusan keverednek egymással. A darált marhahús adja az étel alapját, míg a zöldségek és fűszerek emelik az ízélményt a következő szintre. A konzerv vörösbab és paradicsom pedig megkönnyíti az elkészítést, hiszen időt takarítunk meg a főzés során.
Elkészítés
A chilis bab elkészítése egy viszonylag egyszerű folyamat, amely nagyszerű módja annak, hogy ízletes és tápláló ételt varázsoljunk az asztalra. Az alábbi lépések követésével biztosan sikerülni fog!
Első lépésként készítsük elő a hozzávalókat. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a paprikákat pedig kockákra szeleteljük. Érdemes ezeket a zöldségeket előkészíteni, hogy a főzés során könnyedén hozzá tudjunk férni a szükséges hozzávalókhoz.
Ezután egy nagyobb lábosban vagy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Amikor az olaj forró, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk egy-két percig, amíg üveges nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát is, és folytassuk a párolást, amíg az illatok elkezdődnek.
Most jöhet a darált marhahús! Öntsük a serpenyőbe, és folyamatosan kevergetve pirítsuk, amíg a hús szép barna színt nem kap. Ez a lépés fontos, mert a jól megpirított hús gazdag ízt ad az ételnek.
Miután a hús elkészült, adjuk hozzá a kockára vágott paprikákat, és keverjük össze. A paprika roppanós állaga és friss íze remekül kiegészíti a húst. Ezt követően fűszerezzük meg az ételt chili porral, köménnyel és oregánóval. A chili por mennyisége ízlés szerint változtatható, attól függően, hogy mennyire csípős ízvilágot szeretnénk elérni.
Ezután következik a konzerv vörösbab és a paradicsom. A babot öntsük le, majd adjuk hozzá a láboshoz, és keverjük össze. A paradicsomot is hozzáadhatjuk; ha friss paradicsomot használunk, érdemes őket először meghámozni és apróra vágni. Az étel ízét tovább fokozhatjuk egy-két evőkanál cukorral, ami ellensúlyozza a savanyú ízeket.
Miután minden hozzávalót egyesítettünk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Fedjük le a lábost, és hagyjuk az ételt főzni alacsony hőmérsékleten körülbelül 20-30 percig. Ezen idő alatt a különböző ízek szépen összeérnek, és a chilis bab gazdag, ízletes étellé válik.
Tálaláskor érdemes friss petrezselyemmel vagy korianderrel megszórni a chilis babot, ami nemcsak szép színt ad az ételnek, hanem friss ízt is hoz. A chilis babot önálló étkezésként, vagy például friss kenyérrel, tortilla chipsszel tálalhatjuk.
Az elkészült chilis bab nemcsak laktató, hanem tele van ízekkel, és remek választás bármilyen alkalomra. A családtagok és barátok körében egyaránt népszerű étel, amely mindenki ízlését kielégíti.

