Főétel receptek,  Gyors receptek

Csirkepörkölt recept csirkemellből: Ínycsiklandó ízek!

A csirkepörkölt a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele. Tradicionális fogás, amely számos variációban készíthető, és szinte minden családnak megvan a saját receptje. Az alapvető hozzávalók egyszerűek, ám a különféle fűszerek és elkészítési módok sokfélesége lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő változatot.

A csirkepörkölt nemcsak ízletes, hanem rendkívül tápláló is, hiszen a csirkehús gazdag fehérjében, a zöldségek pedig vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkednek. Az étel nemcsak a hétköznapokban, hanem különleges alkalmakra is tökéletes választás, hiszen könnyen elkészíthető, és mindig jól esik egy tál meleg pörkölt a hideg napokon.

Sokan a csirkepörköltet tésztával vagy rizzsel tálalják, de a friss kenyér is remek kiegészítője ennek a laktató ételnek. Ha szeretnél valami igazán ínycsiklandót készíteni, érdemes követni a következő lépéseket, és felfedezni a csirkepörkölt elkészítésének titkait.

Hozzávalók

A csirkepörkölt elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:

– 1 kg csirkemell (filézett)
– 2 közepes fej vöröshagyma
– 3-4 gerezd fokhagyma
– 2 közepes sárgarépa
– 1 közepes petrezselyemgyökér
– 1 zöld paprika
– 2 nagyobb paradicsom
– 2-3 evőkanál pirospaprika
– 1 teáskanál kömény
– Só és bors ízlés szerint
– 2-3 evőkanál étolaj
– 1-2 babérlevél
– Friss petrezselyem a tálaláshoz

Ez a hozzávaló lista biztosítja, hogy a pörkölt ízletes és laktató legyen. Az alapvető zöldségek mellett a fűszerek adják meg az étel karakterét, ezért érdemes a minőségükre is figyelni. A friss zöldségek és fűszerek használata különösen fontos, hiszen ezek hozzájárulnak az étel gazdag ízvilágához.

Elkészítés

A csirkepörkölt elkészítése viszonylag egyszerű, de a megfelelő lépések követése elengedhetetlen a tökéletes végeredmény érdekében. Az alábbiakban részletesen bemutatom a folyamatot.

Először is, a csirkemellet alaposan megmossuk, majd felkockázzuk körülbelül 2-3 cm-es darabokra. A hagymákat apróra vágjuk, a fokhagymát pedig zúzzuk össze. A zöldségeket – sárgarépát, petrezselyemgyökeret és paprikát – szintén felkockázzuk, míg a paradicsomot hámozhatjuk és felkockázhatjuk.

A következő lépésben egy nagyobb lábasban, közepes hőmérsékleten, az étolajat felmelegítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. A hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, amit csak pár percig pirítunk, hogy ne égjen meg.

Ezután következik a csirkemell, amit a párolt hagymához adunk. A húst jól átforgatjuk, hogy minden oldalát megpirítsuk. Amikor a csirkehús már kifehéredett, hozzáadjuk a pirospaprikát, a köményt, a sót és a borsot. A fűszereket alaposan elkeverjük, majd a felkockázott zöldségeket is hozzáadjuk.

Miután a zöldségek is jól átforogtak a fűszerekkel, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje az alapanyagot. Hozzáadjuk a babérlevelet és a felkockázott paradicsomot is. Ezután lefedjük a lábast, és lassú tűzön főzzük körülbelül 40-50 percig, amíg a csirkehús teljesen átfő és a zöldségek megpuhulnak.

Főzés közben érdemes néha megkeverni az ételt, és ha szükséges, ízlés szerint sózni vagy fűszerezni. Amikor a pörkölt elkészült, vegyük le a tűzről, és hagyjuk egy kicsit állni, hogy az ízek összeérjenek.

Tálaláskor friss, apróra vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk a csirkepörköltet. Tálalhatjuk főtt tésztával, rizzsel vagy friss kenyérrel, attól függően, hogy melyik a kedvenc kísérőnk. A csirkepörkölt igazán nagyszerű fogás, ami minden alkalomra tökéletes választás lehet, és biztosan mindenki ízlésének megfelel.

A csirkepörkölt nemcsak finom, hanem a családi összejövetelek, ünnepek és hétköznapi vacsorák elengedhetetlen része is. Érdemes kipróbálni ezt a receptet, és élvezni a gazdag ízeket, amelyek a magyar konyha hagyományait idézik.