
Mákos guba recept vanília pudinggal: édes élvezet minden falatban!
A mákos guba egy igazi magyar klasszikus, amely a desszertek királyaként vonult be a köztudatba. Ezt a finomságot hagyományosan húsvéti időszakban készítik, azonban bármikor megörvendeztethet minket, amikor egy kis édes élvezetre vágyunk. A mák, mint alapanyag, nemcsak ízletes, hanem rendkívül tápláló is, hiszen gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. A mákos guba elkészítése során a hagyományos kalácsok és a vaníliás puding egyesül, így minden falatban egy igazán különleges élményt nyújt.
A mákos guba sokak számára nosztalgikus emlékeket idézhet fel, hiszen gyerekkorunk kedvenc édessége volt, amit nagymamáink készítettek. Az illata, az íze és a textúrája mind hozzájárul ahhoz, hogy ez a desszert mindenki szívébe belopja magát. A mák és a vanília puding kombinációja nemcsak, hogy ízletes, de egyben látványos is, hiszen a tálaláskor a rétegek szépen elkülönülnek egymástól, és csábítóan néznek ki.
A következő részben bemutatjuk a hozzávalókat, majd részletesen ismertetjük az elkészítési folyamatot, hogy bárki könnyedén elkészíthesse ezt az édes finomságot otthon.
Hozzávalók
A mákos guba elkészítéséhez szükségünk lesz néhány alapanyagra, amelyek könnyen beszerezhetők a helyi boltban. Az alábbi lista tartalmazza mindazt, amire szükségünk lesz a recepthez:
– 6-8 szelet kalács (lehetőleg egy-két napos)
– 200 g darált mák
– 200 ml tej
– 200 ml tejszín
– 100 g cukor
– 4 tojás
– 1 csomag vaníliás cukor
– 1 csipet só
– 1 evőkanál vanília kivonat (opcionális)
– Tetejére: porcukor a szóráshoz
– 50 g vaj a tál kibéleléséhez
Ezek az összetevők elegendőek ahhoz, hogy egy ízletes, krémes és mákos gubát készítsünk, amely mindenki tetszését elnyeri. A kalács lehet friss, de a napokkal korábban sütött, kissé megszáradt kalács is tökéletes választás, hiszen az jobban magába szívja a folyadékokat.
Elkészítés
Az elkészítés folyamata egyszerű, és bárki könnyedén végig tudja csinálni, ha követi a lépéseket. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan készíthetjük el a mákos gubát vanília pudinggal.
Első lépésként készítsük elő a kalácsot. Vágjuk fel a szeleteket kb. 2-3 cm vastag darabokra. Ezt követően vajazzuk ki a tálat, amelyben a gubát sütni fogjuk. A vaj segít, hogy a guba ne tapadjon le, és szép aranybarna színt kapjon a sütés során.
A következő lépésben a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval keverjük össze egy tálban. Addig keverjük, amíg a tojások jól el nem keverednek a cukorral. Ezután öntsük hozzá a tejet és a tejszínt, majd alaposan keverjük össze az egészet. Ha szeretnénk, a vanília kivonatot is hozzáadhatjuk, ami még gazdagabb ízt kölcsönöz a pudingnak.
Amint a tojásos-tejes keverékünk elkészült, jöhet a mák. A darált mákot egyszerűen keverjük bele a tojásos masszába. Az így kapott keveréket locsoljuk rá a felvágott kalács darabokra. A kalácsot hagyjuk egy kicsit állni, hogy jól magába szívja a folyadékot. Ez körülbelül 10-15 percig tart.
Miután a kalács kellően megszívta magát, rétegezzük a darabokat a kivajazott tálba. Az alsó rétegre tegyünk egy adag mákos kalácsot, majd ismét öntsünk rá a tojásos-tejes keverékből, és folytassuk a rétegezést, amíg el nem fogy a kalácsunk. Az utolsó rétegre szórjunk egy kis darált mákot, hogy szép színt és ízt adjunk neki.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, majd a tálat betesszük a sütőbe. A mákos guba körülbelül 30-35 perc alatt készül el. Amikor a teteje szépen megpirul, és a massza középen is megszilárdul, akkor készen van.
Amint a guba elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral a tetejét, amely nemcsak szép látványt nyújt, hanem édes ízt is ad a desszertnek.
A mákos guba vanília pudinggal egy igazi ínycsiklandó élményt nyújt a család minden tagjának. Az elkészítése egyszerű, és garantáltan mindenki kedvence lesz!

