Főétel receptek,  Gyors receptek

Sertés tepsis hús recept: ízletes és egyszerű vacsora!

A vacsora ideje sok családban közös együttlét, ahol a finom ételek és a jó hangulat találkozik. Az étkezés nem csupán a táplálkozásról szól, hanem a közös élmények megteremtéséről is. A sertéshús rendkívül népszerű alapanyag a konyhákban, mivel sokféleképpen elkészíthető, és ízletes ételek készíthetők belőle. A tepsis húsok különösen kedveltek, hiszen könnyen elkészíthetők, és a sütőben való főzés közben a húsok íze jól összeérik, gazdag, zamatos ételt eredményezve.

A tepsiben sült sertéshús az egyik legjobb választás, amikor valami egyszerűt, de mégis különlegeset szeretnénk az asztalra tenni. Az elkészítése nem igényel különösebb konyhai tudást, és a hozzávalók is könnyen beszerezhetők. Az étel nemcsak finom, hanem tápláló is, így akár hétköznapra, akár ünnepi alkalmakra is tökéletes választás lehet.

Az alábbiakban bemutatott recept segít abban, hogy gyorsan és egyszerűen varázsoljunk ízletes vacsorát, amely mindenki tetszését elnyeri. A hozzávalók és az elkészítési lépések követésével garantáltan sikerülni fog, így bátran vágjunk bele!

Hozzávalók

A következő hozzávalókra lesz szükség a sertés tepsis hús elkészítéséhez:

– 1,5 kg sertéscomb vagy sertéslapocka
– 2 evőkanál olívaolaj
– 3-4 gerezd fokhagyma
– 2 teáskanál só
– 1 teáskanál őrölt bors
– 1 teáskanál pirospaprika
– 1 teáskanál majoránna
– 1 teáskanál rozmaring
– 1 nagy fej hagyma
– 2-3 közepes burgonya
– 2 répa
– 1 piros kaliforniai paprika
– 1 zöld kaliforniai paprika
– 200 ml víz vagy húsleves
– Friss petrezselyem (a tálaláshoz)

Ezek az összetevők biztosítják a gazdag ízeket és a zamatos húsélményt. A sertéscomb vagy lapocka a legideálisabb választás, mivel ez a húsrész általában puha és ízletes. A zöldségek pedig nemcsak színesebbé varázsolják az ételt, hanem táplálóbbá is, így egy komplett vacsora készülhet belőle. A fűszerek és az olívaolaj megfelelő kombinációja garantálja, hogy az ízek harmonikusan összeérjenek, és a végén egy felejthetetlen étel kerüljön az asztalra.

Elkészítés

Az elkészítés folyamata viszonylag egyszerű, és néhány lépésből áll. Első lépésként készítsük elő a húst. A sertéscombot vagy lapockát alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra egy konyhai törlőpapírral. Ezután vágjuk a húst körülbelül 3-4 cm-es kockákra, így gyorsabban és egyenletesebben sül majd meg.

A következő lépésben készítsük el a pácot. Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, az apróra vágott fokhagymát, a sót, a borsot, a pirospaprikát, a majoránnát és a rozmaringot. A pácot jól keverjük el, majd forgassuk bele a felkockázott húst, hogy minden darabot egyenletesen bevonjon. A húst érdemes 30-60 percig állni hagyni, hogy a fűszerek jobban átjárják.

Miközben a hús pácolódik, készítsük elő a zöldségeket. A hagymát vágjuk vékony karikákra, a burgonyát és a sárgarépát hámozzuk meg, majd vágjuk fel körülbelül 1-2 cm-es kockákra. A paprikát is tisztítsuk meg, és szeleteljük fel. Ezeket a zöldségeket egy tepsibe helyezzük, és egy kevés sóval, borssal ízesítjük. A zöldségek alá öntsünk egy kevés vizet vagy húslevest, hogy a sütés során ne száradjanak ki.

Miután a hús jól megpácolódott, helyezzük a zöldségekre a tepsibe, majd alufóliával fedjük le. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és a tepsit a sütőbe helyezzük. A hús és a zöldségek körülbelül 1,5-2 órát sülnek, attól függően, hogy milyen vastag a hús. Érdemes a sütési idő felénél eltávolítani az alufóliát, hogy a hús szépen megpiruljon, és a zöldségek is színt kapjanak.

Miután elkészült, vegyük ki a tepsit a sütőből, és hagyjuk egy kicsit állni, mielőtt tálalnánk. Tálaláskor szórjunk a tetejére friss petrezselymet, amely nemcsak színt, hanem egy kis friss ízt is ad az ételnek. A tepsis sertéshús jól illik friss salátához vagy akár főtt rizshez is.

Ez a recept tökéletes választás, ha egy ízletes, laktató vacsorát szeretnénk készíteni, amely garantáltan elnyeri a családtagok tetszését. A kombinált ízek és a kellemes fűszerezés minden falatban érezhető, így biztosan emlékezetes étkezésben lesz részünk.