Desszert receptek,  Péksütemény receptek

Szalagos fánk recept 1 kg lisztből – Ínycsiklandó finomság!

A fánk egy olyan édesség, amely szinte mindenki szívéhez közel áll. Az illata, a lágy textúrája és az édes íze mindenkit rabul ejt. Nem csoda, hogy a fánk sokak kedvenc csemegéje, legyen szó egy kellemes reggeliről, uzsonnáról vagy akár egy baráti összejövetelről. A klasszikus szalagos fánk elkészítése során különleges élményben lehet részünk, hiszen a házi készítés varázsa és a frissen kisült fánk élvezete mindig emlékezetes pillanatokat teremt.

A fánk készítése nem csak a végeredmény miatt örömteli, hanem a folyamat során is. A tészta összeállítása és a kelesztés varázslatos, ahogy a tészta szépen megemelkedik, és az illatok betöltik a konyhát. A különböző ízesítések és töltelékek lehetősége szinte végtelen, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő variációt. Legyen szó klasszikus lekvárral, csokoládéval vagy akár krémmel töltött fánkról, a házi fánk mindig különleges élményt nyújt.

A következőkben bemutatjuk, hogyan készítheted el a tökéletes szalagos fánkot, amely nemcsak ízletes, hanem a család és a barátok körében is nagy sikert arat.

Hozzávalók

A szalagos fánk elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:

– 1 kg finom liszt
– 4 tojás
– 1,5 dl tej
– 2,5 dkg élesztő
– 10 dkg cukor
– 1 csipet só
– 1 csomag vaníliás cukor
– 1 dl olaj (a tészta kelesztéséhez)
– 1 liter olaj (a sütéshez)
– Lekvár vagy krém (töltelékhez, ízlés szerint)
– Porcukor (a szóráshoz)

Ezek az alapanyagok biztosítják a fánk tökéletes textúráját és ízét. Az élesztő frissessége kulcsfontosságú, hiszen ez adja a fánk légies, puha állagát. A tojások és a tej gazdagítják a tésztát, míg a cukor és a vaníliás cukor édes ízt kölcsönöz neki. Az olaj segít a tészta lágyításában, és a sütés során is nélkülözhetetlen, hiszen az olajban sült fánk az igazi klasszikus élményt nyújtja.

Elkészítés

A szalagos fánk elkészítése igazán egyszerű, ha betartod a lépéseket. Az első lépés a tészta előkészítése. Egy kis tálban morzsold el az élesztőt a langyos tejben, majd add hozzá egy kanál cukrot, és hagyd felfutni körülbelül 10 percig. Ezután egy nagyobb tálba szórd a lisztet, és készíts a közepébe egy mélyedést. Ide öntsd bele a felfutott élesztőt.

Ezután add hozzá a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Keverd össze a hozzávalókat egy fakanállal, majd fokozatosan add hozzá az olajat is. Amikor a tészta összeállt, kezd el gyúrni. Az ideális tészta sima és ruganyos legyen. Ha túl ragacsos, egy kis lisztet adhatsz hozzá, de figyelj arra, hogy ne legyen túl száraz sem.

Miután alaposan meggyúrtad a tésztát, formázz belőle gömböt, és tedd egy lisztezett tálba. Fedd le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1-1,5 órán át, míg a tészta megduplázódik.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül 1,5-2 cm vastagságúra. Használj fánkformát vagy egy poharat, hogy kis köröket szaggass a tésztából. A középső részhez egy kisebb formát vagy poharat is használhatsz, hogy a fánkok középen lyukasak legyenek.

A kiszaggatott fánkokat tedd egy lisztezett felületre, és hagyd őket ismét kelni körülbelül 30 percig. Ekkor már kezdheted előkészíteni az olajat a sütéshez. Egy mély serpenyőben forrósítsd fel az olajat, majd óvatosan, egyesével süsd ki a fánkokat. Mindkét oldalukat körülbelül 2-3 percig sütjük, amíg szépen aranybarnára sülnek.

A kisült fánkokat szedd ki egy papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Ha kihűltek, töltsd meg őket lekvárral vagy krémmel, ízlés szerint. Végül szórd meg őket porcukorral, és tálald őket melegen.

A házi szalagos fánk készítése igazi élmény, és garantáltan mindenki imádni fogja. Az elkészítése nemcsak szórakoztató, hanem rendkívül jutalmazó is, hiszen a családod és barátaid számára egy ínycsiklandó finomságot varázsolhatsz az asztalra. Ne habozz, próbáld ki ezt a receptet, és élvezd a friss, házi készítésű fánk minden falatját!