
Keksz recept gyerekeknek – egyszerű és finom!
A konyha a családi élet középpontja, ahol az ízek és az illatok összekötik az embereket. A közös főzés és sütés nemcsak szórakoztató, hanem remek lehetőség arra is, hogy a gyerekek különféle készségeket fejlesszenek. A keksz sütése különösen kedvelt tevékenység, hiszen egyszerű, gyors és a végeredmény mindig finom. Akár az ünnepi időszakban, akár csak egy esős délutánon szeretnénk közösen eltölteni az időt, a keksz készítése remek választás.
A gyerekek szívesen segítenek a konyhában, és a keksz sütése során megismerhetik az alapanyagokat, a méréseket és az ízek világát. Ráadásul a keksz szinte végtelen variációban elkészíthető, így mindenki megtalálhatja a kedvenc ízét. A sütés során a gyerekek kreativitását is szabadjára engedhetjük, hiszen a tésztához különféle ízesítők, csokoládé darabkák, aszalt gyümölcsök vagy magvak is adhatóak. Mindezek mellett pedig a közös munkának köszönhetően erősödik a családi kötelék, és maradandó emlékeket szerezhetünk.
Most nézzük meg, milyen hozzávalókra lesz szükségünk az ízletes keksz elkészítéséhez!
Hozzávalók
A keksz elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükségünk:
– 250 g finomliszt
– 125 g vaj (szobahőmérsékletű)
– 100 g cukor
– 1 tojás
– 1 teáskanál vanília aroma
– 1 teáskanál sütőpor
– 1 csipet só
– 100 g csokoládé darabkák (vagy aszalt gyümölcs, esetleg dió, mandula)
A hozzávalók mennyiségei könnyen variálhatóak, így a saját ízlésünk szerint alakíthatjuk a keksz ízét. A vajat érdemes szobahőmérsékleten tartani, hogy könnyebben dolgozhassunk vele. A cukor lehet kristálycukor vagy porcukor, attól függően, hogy mennyire szeretnénk édesre készíteni a kekszeket. A csokoládé darabkák helyett használhatunk különféle ízesítésű csokoládét is, például tejcsokoládét vagy étcsokoládét, így a keksz ízvilágát is változatosabbá tehetjük.
A hozzávalók mellett természetesen szükségünk lesz néhány eszközre is, például egy nagy tálra a tészta összegyúrásához, egy fakanálra vagy kézi mixerre, valamint sütőpapírra a sütéshez. Készítsük elő a konyhát, hogy a sütés zökkenőmentesen haladhasson!
Elkészítés
Az elkészítés folyamata rendkívül egyszerű és gyors, így a gyerekek is könnyedén részt vehetnek benne. Kezdjük a folyamatot a sütő előmelegítésével. Kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra, hogy mire a tésztánk elkészül, már meleg legyen.
Első lépésként vegyük elő a nagy tálat, és tegyük bele a szobahőmérsékletű vajat. Adjunk hozzá 100 g cukrot, majd egy fakanállal vagy mixerrel keverjük össze a vajat és a cukrot, amíg krémes állagú nem lesz. Ekkor jöhet a tojás, amit szintén adjunk a tálhoz, valamint a vanília aromát. Keverjük tovább, míg a massza homogén nem lesz.
Következő lépésként a lisztet, a sütőport és a csipetnyi sót egy külön tálban vegyük össze. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a száraz hozzávalókat a vajas-tojásos keverékhez. A tésztát kanállal vagy kézzel gyúrjuk össze, amíg egy sima, egységes masszát nem kapunk. Ha szeretnénk, most adhatunk hozzá csokoládé darabkákat, aszalt gyümölcsöt vagy magvakat, hogy extra ízt és textúrát adjunk a kekszeknek.
A tésztát ezután formázzuk kis golyókká, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Az golyókat érdemes egy kicsit ellapítani, hogy keksz formát kapjanak. Ügyeljünk arra, hogy hagyjunk helyet közöttük, mert sütés során még nőni fognak.
Most már csak annyira van szükség, hogy a tepsit betesszük a előmelegített sütőbe, és körülbelül 10-12 percig sütjük. A kekszek akkor készültek el, amikor szépen megpirulnak a széleik, de a közepük még puha marad. Miután megsültek, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk őket pár percig hűlni a tepsin, majd óvatosan helyezzük át egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
A kekszeket tárolhatjuk egy légmentesen záródó dobozban, így akár több napig is frissen tarthatjuk őket. Esetleg a gyerekek díszíthetnek is cukormázzal vagy színes cukorkákkal, hogy még vonzóbbá tegyék a sütiket.
A keksz receptje remek alkalmat ad a közös időtöltésre, és garantáltan mosolyt csal mindenki arcára!

