Előétel receptek,  Péksütemény receptek

Hajtogatott sajtos pogácsa recept, amit imádni fogsz!

A péksütemények világa mindig is vonzó volt a gasztronómák számára, hiszen a frissen sült illatok és a ropogós textúrák mindenkit magukkal ragadnak. A pogácsa különösen népszerű hazánkban, hiszen nemcsak ízletes, hanem változatosan elkészíthető is. A sajtos pogácsa egy igazi klasszikus, amelyet mindenki szeret, legyen szó ünnepi alkalomról, hétvégi családi ebédről vagy akár csak egy egyszerű nassolnivalóról a nap bármely szakában. Az elkészítése nem bonyolult, és az eredmény mindig lenyűgöző.

A sajtos pogácsák titka a hűtőben pihentetett tészta és a megfelelő sajt választásában rejlik. A réteges technika alkalmazásával a pogácsák belseje puha, míg a külseje aranybarnára sül. A tésztába rejtett sajt nemcsak ízletes, hanem különleges aromát is ad a pogácsának, amely minden falatban érezhető. Most nézzük meg, hogyan készíthetjük el ezt a finomságot otthon, és varázsolhatunk a konyhánkba egy kis pékség hangulatot.

Hozzávalók

A hajtogatott sajtos pogácsa elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 500 g finomliszt
– 250 g vaj vagy margarin
– 250 ml tej
– 1 csomag élesztő (7 g)
– 1 tojás
– 200 g reszelt sajt (pl. trappista vagy cheddar)
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál só
– 1 tojás a kenéshez
– 50 g liszt a nyújtáshoz

Ezek az alapanyagok biztosítják a tészta megfelelő állagát és ízét. A sajt kiválasztása kulcsfontosságú, hiszen a különböző sajtok más-más ízt és textúrát adnak a pogácsának. A trappista sajt például kellemesen krémes, míg a cheddar karakteres ízt ad. Érdemes kísérletezni, és akár többféle sajtot is használni a gazdagabb ízvilág érdekében.

A tészta elkészítése során fontos, hogy a vajat vagy margarint megfelelő hőmérsékletűre olvasszuk, így könnyebben dolgozhatunk vele. A tej hőmérséklete is lényeges, hiszen a langyos tej segíti az élesztő aktiválódását, ami elengedhetetlen a tészta szépen megkeltéséhez.

Elkészítés

A hajtogatott sajtos pogácsa elkészítése egy izgalmas folyamat, amely lépésről lépésre halad. Először is, a tészta alapját képező élesztőt aktiváljuk. Ehhez a langyos tejhez adjuk a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk pihenni 10-15 percig, amíg a keverék habosodik.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Ebbe a keverékbe öntsük bele az aktivált élesztőt, majd adjuk hozzá a tojást és a lágy vajat. Kézzel vagy géppel gyúrjuk össze a tésztát, amíg sima és rugalmas állagú nem lesz. Ha a tészta túl ragacsos, akkor apránként adjunk hozzá még lisztet.

Miután a tészta elkészült, formáljunk belőle egy gombócot, majd tegyük egy enyhén lisztezett tálba, és takarjuk le egy konyharuhával. Hagyjuk kelni 1-1,5 órán át, amíg a tészta duplájára nő.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra. A reszelt sajtot egyenletesen szórjuk rá, majd hajtsuk félbe a tésztát. Ismét nyújtsuk ki, majd hajtsuk megint félbe. Ezt a hajtogatást ismételjük meg még kétszer, hogy a tészta réteges legyen.

A végén ismét pihentessük a tésztát 20-30 percig, majd nyújtsuk ki 1,5 cm vastagságúra, és szaggassuk ki a pogácsákat a kívánt formában. A kiszaggatott pogácsákat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük meg a felvert tojással, hogy szép fényesre süljenek.

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, és a pogácsákat kb. 15-20 percig sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek. A frissen sült pogácsák illata azonnal betölti a konyhát, és garantáltan mindenkit csábítani fog.

A pogácsák hűtés után a legjobbak, de nehéz ellenállni a forrón frissen sült daraboknak. Tálaláskor kínáljuk őket önállóan vagy különböző szószokkal, ízlés szerint. A hajtogatott sajtos pogácsa nemcsak ízletes, hanem remek vendégváró falat is, amely bármilyen alkalomra tökéletes választás.

Ha egyszer kipróbáljuk ezt a receptet, biztosan nem fogunk tudni megállni egyetlen pogácsánál sem!