
Kecskeméti tejes pite recept – ízletes és egyszerű!
A sütemények világában a tejes pite igazi klasszikusnak számít, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül egyszerűen elkészíthető is. E sütiféle különlegesség sokak kedvence, hiszen a krémes, lágy töltelék és az aranybarna tészta együttese egy igazi élményt nyújt a kóstolás során. A tejes pite különböző változatai ismertek, de a kecskeméti változata különleges helyet foglal el a magyar hagyományos sütemények között.
Ez a sütemény nemcsak az ízével, hanem a tartalmával is megajándékozza a fogyasztókat, hiszen a tejet és a tojást tartalmazó töltelék gazdag fehérjeforrás, amely tápláló és laktató. A tejes pite tökéletes választás lehet egy családi összejövetelre, születésnapi bulira vagy akár egy hétvégi desszertként is.
A pite elkészítése során a friss és minőségi hozzávalók kiemelten fontosak. Ezek nemcsak az ízélményt fokozzák, hanem a tészta állagát és a töltelék krémességét is meghatározzák. A hagyományos receptben használt alapanyagok könnyen beszerezhetők, így bárki számára elérhető, hogy megpróbálja otthon elkészíteni ezt a finomságot.
Hozzávalók
A következő hozzávalók szükségesek a kecskeméti tejes pite elkészítéséhez:
– 250 g finomliszt
– 125 g vaj vagy margarin
– 100 g cukor
– 1 tojás
– 1 csipet só
– 1/2 csomag sütőpor
– 500 ml tej
– 3 tojás (a töltelékhez)
– 100 g cukor (a töltelékhez)
– 1 vaníliás cukor
– 1 evőkanál liszt (a töltelékhez)
A tészta elkészítéséhez a liszt, a vaj, a cukor, a tojás, a só és a sütőpor szükséges. Ezek az alapanyagok biztosítják a pite ropogós, mégis omlós tésztáját.
A töltelékhez a tej, a tojások, a cukor, a vaníliás cukor és a liszt jönnek. A tej és a tojás kombinációja krémes állagot ad a tölteléknek, míg a cukor édessé teszi azt. A vaníliás cukor pedig egy különleges ízvilágot csempész a süteménybe, ami igazán különlegessé teszi a kecskeméti tejes pitét.
Elkészítés
A kecskeméti tejes pite elkészítése viszonylag egyszerű, és következő lépéseken keresztül valósítható meg.
Első lépésként a tészta elkészítését kell megkezdeni. Egy tálban keverjük össze a finomlisztet, a sütőport, a csipet sót és a cukrot. A vajat vagy margarint morzsoljuk el a lisztes keverékben, amíg a massza homokos állagúvá válik. Ezután adjuk hozzá az egy tojást, és gyúrjuk össze a tésztát. Ha a tészta túl száraznak tűnik, egy kis tej hozzáadásával javíthatunk az állagán. Formáljunk belőle egy gombócot, majd fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe körülbelül 30 percre.
Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel. Alaposan keverjük össze, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tejet, és folytassuk a keverést, amíg sima, homogén krémet nem kapunk.
Amikor letelt a pihenési idő, vegyük ki a tésztát a hűtőből, és egy lisztezett felületen nyújtsuk ki. A tésztát egy 26 cm átmérőjű piteformába helyezzük, ügyelve arra, hogy a szélekre is kerüljön tészta. A felesleget vágjuk le, és villával szurkáljuk meg a tésztát, hogy ne púposodjon fel a sütés során.
Öntsük a tojásos-tejes keveréket a tésztára, és előmelegített 180 °C-os sütőben süssük 30-40 percig. A sütemény akkor kész, ha a teteje szép aranybarna és a töltelék megszilárdult.
Miután elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni a formában. Tálalás előtt érdemes néhány órát pihentetni, hogy az ízek jól összeérjenek. A tejes pite remekül illik a kávéhoz vagy teához, és kiváló választás lehet bármilyen alkalomra.
A kecskeméti tejes pite minden falatja örömöt és boldogságot csempész a napunkba. Kóstold meg, és tapasztald meg, milyen varázslatos élményt nyújt ez a magyar klasszikus!

