Előétel receptek,  Gyors receptek

Sajtos tejfölös lángos recept, ami mindenkit elkápráztat!

A lángos az egyik legnépszerűbb utcai étel, amely hazánkban szinte mindenki által ismert és kedvelt. Az illatos, ropogós tésztával készült fogás, amelyet gyakran tejföllel és sajttal tálalnak, a magyar konyha igazi különlegessége. Az elkészítése nemcsak egyszerű, hanem a családi összejövetelek, baráti találkozók vagy akár a hétvégi ebédek igazi slágere is lehet.

A lángos története évszázadokra nyúlik vissza, és sokféle változata létezik. A hagyományos lángos alapja liszt, víz, só és élesztő, de a feltétek változatosak lehetnek. A sajtos tejfölös lángos különösen népszerű, mivel a lángos puha, lágy tésztája és a krémes tejföl, valamint a reszelt sajt tökéletes harmóniát alkotnak.

Az elkészítése során lehetőség nyílik arra, hogy mindenki saját ízlése szerint variálja a hozzávalókat, a fűszerektől kezdve a feltétekig. Ez a recept nemcsak a hagyományos ízeket idézi fel, hanem lehetőséget ad arra is, hogy egy kis kreativitással új ízkombinációkat alkossunk. Most nézzük meg, hogyan készíthetjük el ezt a finom ételt lépésről lépésre!

Hozzávalók

A sajtos tejfölös lángos elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükség:

– 500 g liszt
– 250 ml langyos víz
– 1 csomag száraz élesztő (7 g)
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál só
– 200 g tejföl
– 200 g reszelt sajt (például trappista vagy edami)
– 2-3 gerezd fokhagyma (opcionális)
– Olaj a sütéshez

Az alapanyagok beszerzése viszonylag egyszerű, hiszen a legtöbb szükséges hozzávaló megtalálható a konyhánkban vagy a közeli boltban. A lángos tésztájához használt liszt lehet sima búzaliszt, de ha valaki kísérletezni szeretne, akkor finomabb, teljes kiőrlésű lisztet is használhat.

A tejföl és a sajt választása is sokféle lehetőséget kínál; bátran variálhatjuk a különböző sajtokat, és akár fűszerekkel is ízesíthetjük a tejfölt. A fokhagyma íze különösen jól illik a lángoshoz, így akinek kedve van, érdemes kipróbálni ezt a változatot. Az olaj mennyisége a sütéshez szükséges, és fontos, hogy elég mély legyen ahhoz, hogy a lángosok szépen meg tudjanak sültetni.

Elkészítés

Az elkészítés folyamata viszonylag egyszerű, és ha betartjuk a lépéseket, biztosan sikerülni fog a lángosunk. Először is, kezdjük a tészta elkészítésével.

1. **Élesztő aktiválása**: Egy kis tálban keverjük össze a langyos vizet, a cukrot és a száraz élesztőt. Hagyjuk állni körülbelül 10-15 percig, amíg az élesztő felfut.

2. **Tészta összeállítása**: Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, majd adjuk hozzá a sót. Keverjük össze, majd a felfutott élesztőt öntsük a liszthez. Gyúrjuk össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet vagy lisztet a kívánt állag eléréséhez.

3. **Kelesztés**: A tésztát formázzuk gombóccá, majd helyezzük egy enyhén olajozott tálba. Fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.

4. **Lángos formázása**: Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 1-2 cm vastagságúra. Vágjunk belőle kör alakú darabokat, vagy formáljunk belőle egyesével gombócokat.

5. **Sütés**: Egy mély serpenyőben hevítsünk olajat, hogy a lángosok szépen meg tudjanak sülni. A felforrósodott olajba óvatosan helyezzük bele a lángosokat, és mindkét oldalukat süssük aranybarnára. Ez általában 2-3 percig tart oldalanként.

6. **Tálalás**: A kisült lángosokat helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat le tudjuk itatni. Amikor még melegek, kenjük meg a tejföllel, szórjuk meg a reszelt sajttal, és ha szeretnénk, egy kis zúzott fokhagymát is adhatunk hozzá. Tálaljuk azonnal!

A sajtos tejfölös lángos tökéletes előétel lehet, de akár főétkezésként is megállja a helyét. Különösen ízletes, ha friss zöldségekkel, például paradicsommal vagy uborkával tálaljuk.

Az elkészítése során érdemes figyelni a tészta állagára és a sütési hőfokra, hiszen a lángos csak akkor lesz igazán finom, ha kívül ropogós, belül pedig puha. A lángos nemcsak ízletes, hanem remek szórakozási lehetőséget is nyújt, hiszen az elkészítése közben a család minden tagja részt vehet a folyamatban.

Érdemes kipróbálni ezt a receptet, hiszen a sajtos tejfölös lángos nemcsak finom, hanem a közös étkezések, baráti összejövetelek igazi slágere is lehet!