Desszert receptek,  Ünnepi receptek

Gesztenyés bejgli recept – Ínycsiklandó sütemény!

A gesztenyés bejgli egy igazi klasszikus, amely nemcsak az ünnepi asztalról, hanem a családi összejövetelekről is elmaradhatatlan. Ez a sütemény nemcsak az ízével, hanem a különleges, gazdag töltelékével is magával ragadja az embereket. A gesztenyés töltelék édes, krémes állaga és a puha, omlós tészta egy tökéletes párost alkot, amely minden falatban élvezetet nyújt.

A bejgli hagyományosan karácsonyi sütemény, de a gesztenyés változata bármilyen alkalomra tökéletes választás lehet. Az elkészítése nem túl bonyolult, bár igényel némi türelmet és odafigyelést. A tészta elkészítése után a töltelék következik, amelyhez a gesztenyén kívül számos más hozzávalót is felhasználhatunk. Az ízek harmóniája és a textúrák sokszínűsége teszi ezt a süteményt különlegessé.

A gesztenyés bejgli nemcsak finom, de esztétikailag is lenyűgöző. A szépen megformázott, sütés után aranybarnára sült bejgli a karácsonyi asztal dísze lehet. A családtagok és a barátok örömmel fogják újból és újból kérni ezt az ínycsiklandó édességet. Most lássuk, milyen hozzávalókra van szükség a tökéletes gesztenyés bejgli elkészítéséhez!

Hozzávalók

A gesztenyés bejgli elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 500 g búzaliszt
– 250 g vaj (vagy margarin)
– 200 ml tej
– 25 g friss élesztő
– 100 g cukor
– 1 tojás
– 1 tojássárgája (a kenéshez)
– 1 csipet só
– 1 teáskanál vaníliás cukor
– 300 g sült gesztenye (pürésítve)
– 100 g porcukor (a gesztenye töltelékhez)
– 100 g darált dió
– 50 ml rum (vagy ízlés szerint)
– reszelt citromhéj (ízlés szerint)
– 1 teáskanál fahéj (opcionális)

Ezek a hozzávalók biztosítják, hogy a bejgli kellemesen édes és gazdag ízű legyen. A gesztenye adja a fő ízt, míg a dió és a rum kiegészítik azt, egy különleges élményt teremtve. A tésztához használt vaj vagy margarin szintén fontos a sütemény omlósságának és puhaságának megőrzésében. Ne felejtsük el, hogy a minőségi hozzávalók használata elengedhetetlen a végeredmény szempontjából!

Elkészítés

A gesztenyés bejgli elkészítése több lépésből áll, de a folyamat jól követhető. Kezdjük a tészta elkészítésével.

Első lépésként melegítsük fel a tejet, majd morzsoljuk bele az élesztőt és adjunk hozzá egy evőkanál cukrot. Keverjük jól össze, majd hagyjuk állni körülbelül 10-15 percig, amíg az élesztő felfut.

Közben egy nagy tálban keverjük össze a búzalisztet, a sót, a vaníliás cukrot és a maradék cukrot. A liszthez adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, és morzsoljuk el a lisztben. Ezután adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és egy tojást, majd gyúrjuk össze a tésztát. Ha a tészta túl ragacsos, adjunk hozzá egy kis lisztet.

Miután a tészta sima és rugalmas lett, formázzuk gömbbé, és tegyük egy lisztezett tálba. Fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a tészta duplájára nő.

Amíg a tészta kel, készítsük el a gesztenye tölteléket. A sült gesztenyét pürésítsük össze a porcukorral, a darált dióval, a rummal, a reszelt citromhéjjal és a fahéjjal. Az így kapott masszát jól keverjük össze, hogy minden hozzávaló egyenletesen eloszoljon.

Ha a tészta megkelt, nyújtsuk ki lisztezett felületen körülbelül 1 cm vastagságúra. A kinyújtott tésztát vágjuk négyzetekre, majd helyezzünk a közepére egy-egy kanál tölteléket. A tésztát hajtsuk össze, és formázzunk belőle hengereket.

A kész hengereket helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kenjük meg a tojássárgájával, hogy szép aranybarna színt kapjunk sütés után. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük 25-30 percig, amíg a bejgli szép aranybarna színű lesz.

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel, és tálaljuk. A gesztenyés bejgli nemcsak ízletes, de látványos desszert is, ami minden ünnepi alkalomra remek választás.

Az elkészült gesztenyés bejgli minden falatja igazi élvezetet nyújt, és garantáltan emlékezetes része lesz bármilyen összejövetelnek. Próbáljátok ki, és tapasztaljátok meg a gesztenyés bejgli varázsát!