Előétel receptek,  Péksütemény receptek

Tepertőkrémes pogácsa recept – ínycsiklandó falatok!

A tepertőkrémes pogácsa egy igazi magyar klasszikus, amely nemcsak a hagyományos ünnepi étkezések, hanem a hétköznapi falatozások kedvence is. A ropogós, aranybarna pogácsák zamatos, ízletes tölteléke örömteli pillanatokat hoz mindazok számára, akik kedvelik a sós finomságokat. Az ilyen típusú péksütemények készítése több generáció óta hagyomány, és a tepertőkrémes pogácsa különösen népszerű a családi összejöveteleken, baráti találkozókon, vagy akár egy egyszerű hétvégi nassolás során is.

A tepertőkrém egy sűrű, ízletes kenőcs, amelynek alapja a sült, apróra vágott sertéshús, és gyakran tejföl vagy hagyma is kerül a készítménybe, fokozva annak ízvilágát. A pogácsa tésztájának elkészítése során a liszt, a vaj és a tejföl kombinációja egy rendkívül omlós és ízletes alapot ad, amely tökéletesen kiegészíti a tepertőkrém gazdag ízét. A készítés folyamata nemcsak tápláló, hanem élvezetes is, hiszen a tészta gyúrása és formázása során mindenki megtapasztalhatja a péksütemények készítésének örömét.

A tepertőkrémes pogácsa nemcsak ízletes, hanem rendkívül sokoldalú is. Az elkészült pogácsák kiválóan alkalmasak vendégvárásra, de akár egy könnyű vacsoraként vagy uzsonnaként is megállják a helyüket. A hagyományos recept mellett számos variáció létezik, amelyeket a zöldfűszerek, a sajtok vagy más ízesítőelemek hozzáadásával lehet tovább gazdagítani.

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a tepertőkrémes pogácsa hozzávalóit és lépésről lépésre az elkészítését, hogy mindenki otthon könnyedén elkészíthesse ezt a finomságot.

Hozzávalók

A tepertőkrémes pogácsa elkészítéséhez az alábbi alapanyagokra lesz szükség:

– 500 g finomliszt
– 250 g vaj vagy margarin
– 200 g tejföl
– 1 tojás
– 1 csomag sütőpor (kb. 10 g)
– 200 g tepertő (apróra vágva)
– 1 közepes fej hagyma (finomra vágva)
– 1 teáskanál só
– 1/2 teáskanál bors
– 1 tojás a kenéshez (opcionális)
– További liszt a gyúráshoz

Ezek az alapanyagok elegendőek ahhoz, hogy körülbelül 20-25 pogácsát készíthessünk. A tepertőt frissen sült állapotban érdemes beszerezni, hogy a krém ízletes és zamatos legyen. A vaj vagy margarin minősége szintén meghatározza a pogácsa omlósságát, ezért érdemes jó minőségű zsiradékot választani. A tejföl sűrűsége is fontos, mivel ez segít a tészta rugalmasságában. A hagyma íze pedig tovább fokozza a tepertőkrém karakterét, így érdemes a lehető legfinomabbra vágni.

Elkészítés

A tepertőkrémes pogácsa elkészítése több lépésből áll, de nem bonyolult, és a végeredmény garantáltan megéri a fáradtságot. Kezdjük az alapanyagok előkészítésével.

Első lépésként a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, hogy míg a pogácsák készülnek, a sütő már megfelelő hőmérsékletre melegedjen. Ezután a lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sütőport, a sót és a borsot. A száraz hozzávalókat jól összekeverjük.

A következő lépésben a vajat vagy margarint felolvasztjuk, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. Ezután hozzáadjuk a liszthez, és egy villával vagy a kezünkkel összedolgozzuk, amíg morzsás állagot nem kapunk. Ezt követően jöhet a tejföl és a tojás, amelyet szintén hozzáadunk a tésztához. Az egészet alaposan összegyúrjuk, amíg sima és homogén tésztát nem kapunk.

Ha a tészta elkészült, letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni körülbelül 30 percig. Ez idő alatt érdemes elkészíteni a tepertőkrémet. A tepertőt és a finomra vágott hagymát egy tálban összekeverjük, majd ízlés szerint fűszerezzük. Ha szükséges, a keverékhez adhatunk egy kis tejfölt, hogy krémesebb legyen.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, körülbelül 1-2 cm vastagságúra. Ezután kiszaggatjuk a pogácsákat, amelyek közepébe egy-egy kanálnyi tepertőkrémet teszünk. A pogácsák szélét a tészta túlsó oldalával óvatosan ráhajtjuk, majd a tetejüket lekenjük felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjanak sütéskor.

A pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd az előmelegített sütőben körülbelül 20-25 percig sütjük, amíg szépen meg nem barnulnak. Amint kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, mielőtt tálalnánk.

A tepertőkrémes pogácsa tökéletes választás vendégvárásra vagy akár csak egy egyszerű uzsonna keretében. A ropogós tészta és a szaftos, ízletes töltelék kombinációja garantáltan elnyeri mindenki tetszését, így érdemes kipróbálni ezt a klasszikus receptet!