
Rakott csirkemell recept, ami garantáltan sikerül!
A rakott ételek világa mindig is népszerű volt a háziasszonyok körében, hiszen nemcsak ízletesek, hanem esztétikusak is. Az ilyen ételek sok esetben egyszerűen elkészíthetők, és a rétegezés lehetősége számtalan variációt kínál. A rakott csirkemell különösen közkedvelt, hiszen a csirkehús könnyen elkészíthető, és jól párosítható különböző zöldségekkel és fűszerekkel. A rakott csirkemell íze gazdag és tartalmas, tökéletes választás lehet egy hétvégi családi vacsorához, de akár hétköznapi étkezésekhez is.
A rakott ételek általában jól bírják a hűtést, így akár előre is elkészíthetjük őket, ami nagy előny a zsúfolt hétköznapokban. A csirkemell lédússágát a rétegek közé helyezett zöldségek és szószok még inkább fokozzák, így minden falat egy igazi ízélmény. Ezen kívül a rakott ételek remekül variálhatók, így bátran kísérletezhetünk a hozzávalókkal, és minden alkalommal új ízeket fedezhetünk fel.
Lássuk tehát, milyen hozzávalókra lesz szükség ahhoz, hogy elkészíthessük ezt a finom rakott csirkemellet, majd pedig lépésről lépésre bemutatjuk az elkészítési folyamatot.
Hozzávalók
A rakott csirkemell elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 500 g csirkemell filé
– 200 g tejföl
– 150 g reszelt sajt (pl. trappista vagy mozzarella)
– 2 nagyobb db burgonya
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 db piros kaliforniai paprika
– 1 db sárga kaliforniai paprika
– 1 teáskanál só
– 1/2 teáskanál bors
– 1 teáskanál pirospaprika
– 1 evőkanál olívaolaj
– 1 teáskanál szárított oregánó vagy bazsalikom (opcionális)
– 1 db tojás (az összekeveréshez)
A hozzávalók kiválasztásánál érdemes figyelni arra, hogy a csirkemell friss legyen, hiszen a jó minőségű hús az alapja a finom ételnek. A zöldségek színkavalkádja nemcsak ízben, hanem látványban is gazdagítja az ételt, így érdemes különböző színű paprikákat választani. A tejföl és a sajt kombinációja pedig krémes állagot biztosít, ami még ízletesebbé teszi a rakott csirkemellet.
Elkészítés
A rakott csirkemell elkészítése egyszerű, és bárki számára könnyen elsajátítható. Az első lépés a csirkemell előkészítése. A húst alaposan mossuk meg, majd kockákra vágjuk. Ezt követően egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a felkockázott csirkét. Sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a pirospaprikával. A csirkét közepes lángon, folyamatosan kevergetve pirítsuk, amíg szép aranybarna színt nem kap. Ez általában 5-7 percet vesz igénybe.
Amíg a csirke sül, készítsük el a zöldségeket. A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, majd a maradék olívaolajon megdinszteljük őket. Miután a hagyma üvegesre párolódott, adjuk hozzá a felkockázott paprikát, és néhány percig pirítsuk együtt. Ekkor már a csirke is elkészül, így azt is hozzáadhatjuk a zöldségekhez. Keverjük össze alaposan, majd vegyük le a tűzről.
A burgonyát hámozzuk meg, és vékony karikákra vágjuk. A következő lépés a rakott csirkemell rétegezése. Egy megfelelő méretű tűzálló edényt béleljünk ki az alján burgonyakarikákkal. Ezután jöhet a csirkés-zöldséges keverék, amelyet egyenletesen eloszlatunk a burgonya rétegen. A következő réteghez a tejföl és a tojás keverékét készítjük el. A tejfölt egy tálban keverjük össze a tojással, majd ízlés szerint fűszerezzük oregánóval vagy bazsalikommal. Ezt a keveréket öntsük rá a csirkére, majd a tetejére szórjuk a reszelt sajtot.
Az elkészített rakott csirkemellet előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 30-35 percig süssük. A sütési idő végén a sajnak szép aranybarna színt kell kapnia, és a zöldségeknek is meg kell puhulniuk. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk pihenni néhány percig, mielőtt felszeleteljük.
A rakott csirkemell köretként fogyasztható friss salátával vagy párolt zöldségekkel, de önálló étkezésként is megállja a helyét. A családtagok és barátok biztosan felfigyelnek a színes és ízletes fogásra, és garantáltan kérni fogják a receptet.
Ezzel az egyszerű, de nagyszerű rakott csirkemell recepttel a konyhádba varázsolhatod a finom és tápláló ételek élményét. Ne félj kísérletezni a hozzávalókkal, és alakítsd a receptet a saját ízlésed szerint!

