
Batáta leves recept: ízletes és tápláló élmény!
A batáta, más néven édesburgonya, egyre népszerűbb alapanyag a konyhákban, köszönhetően különleges ízének és tápláló tulajdonságainak. Az édes ízű gyökérzöldség számos ételben megállja a helyét, legyen szó köretről, főételről vagy akár desszertről. Különösen kedvelik a vegetáriánusok és vegánok, hiszen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban.
A batáta leves nem csupán finom, de rendkívül tápláló is. Az őszi és téli hónapokban különösen jól esik egy gőzölgő tál leves, amely nemcsak a gyomrot, hanem a lelket is megmelengeti. A batáta természetes édessége és krémes textúrája lehetővé teszi, hogy a leves íze gazdag és karakteres legyen, anélkül, hogy túl sok zsiradékra vagy mesterséges ízesítőre lenne szükség. A batáta leves készítése nem bonyolult feladat, és a megfelelő hozzávalókkal gyorsan elkészíthető egy ízletes és tápláló étel.
Most nézzük meg, milyen hozzávalókra van szükség a batáta leves elkészítéséhez!
Hozzávalók
– 500 g batáta (édesburgonya)
– 1 közepes hagyma
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 1 közepes sárgarépa
– 1 zeller (zellerzöld is)
– 1 liter zöldségalaplé (vagy víz)
– 200 ml kókusztej (vagy tejszín)
– 1 evőkanál olívaolaj
– 1 teáskanál curry por (opcionális)
– Só és bors ízlés szerint
– Friss petrezselyem vagy koriander a tálaláshoz
A hozzávalók mennyisége természetesen variálható, attól függően, hogy hány adag levest szeretnénk készíteni. A batáta mellett a sárgarépa és a zeller ízletes és tápláló kiegészítők, amelyek gazdagítják a leves ízét. A kókusztej krémessé teszi a levest, míg a curry por egy különleges csavart adhat az ízvilágnak.
Most, hogy összegyűjtöttük a szükséges hozzávalókat, lássuk, hogyan készíthetjük el ezt a finom batáta levest lépésről lépésre!
Elkészítés
Első lépésként alaposan mossuk meg a batátát, majd hámozzuk meg és vágjuk fel kis kockákra. A batáta kockák mérete nem kritikus, de ha kisebbre vágjuk, az eltarthatósági idő is csökken, így gyorsabban megfő. A sárgarépát és a zellert is tisztítsuk meg, majd vágjuk fel őket apróra.
A következő lépésben egy közepes méretű lábasban hevítsük fel az olívaolajat. Amikor az olaj forró, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk, amíg üveges nem lesz. Ez körülbelül 5 percet vesz igénybe. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát és a zöldségeket (sárgarépa, zeller), és pároljuk őket további 3-4 percig.
Ezután jöhet a batáta! Az előkészített batátát adjuk a lábasba, majd öntsük fel az alaplével (vagy vízzel). Érdemes figyelni, hogy a zöldségek teljesen ellepje a folyadék. Forraljuk fel a levest, majd vegyük le a hőt, és főzzük alacsony lángon körülbelül 20-25 percig, vagy amíg a batáta és a zöldségek megpuhulnak.
Amikor a zöldségek már elég puhák, vegyük le a lábast a tűzről, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Ezután használjunk botmixeret, hogy simára pürésítsük a levest. Ha nincs botmixerünk, akkor egy hagyományos turmixgép is megteszi, de ebben az esetben figyeljünk arra, hogy a leves ne legyen túl forró, amikor turmixoljuk.
Miután a leves sima és krémes állagot kapott, adjuk hozzá a kókusztejet. Ezután ízesítsük curry porral, sóval és borssal ízlés szerint. A curry por opcionális, de remek ízmélységet ad a levesnek. Keverjük össze jól, és ha szükséges, további fűszerezést is adhatunk hozzá.
Az kész batáta levest tálaljuk forrón, friss petrezselyemmel vagy korianderrel díszítve. Ez a leves kiválóan alkalmas önálló étkezésként, de akár egy könnyű előételként is szolgálhat egy baráti vagy családi vacsorán.
Érdemes megemlíteni, hogy a batáta leves nagyon jól tárolható a hűtőszekrényben, így akár több napra is elkészíthetjük, és újra felmelegíthetjük. Az ízek még gazdagabbá válnak, ahogy a leves áll.
Reméljük, hogy ez a recept inspirációt nyújtott, és kedvet csinált a batáta leves elkészítéséhez!

