
Eredeti pozsonyi kifli recept, amit érdemes kipróbálni!
A pozsonyi kifli egy igazi klasszikus a péksütemények világában, amely a magyar konyha egyik ékessége. Sokak számára nosztalgikus ízt idéz, hiszen az édes, diós töltelékű, vajjal megkent kiflik nemcsak ízletesek, hanem különleges élményt is nyújtanak. A kifli tésztájának omlós mivolta és a töltelék gazdag ízvilága együttesen varázsolja el azokat, akik kóstolták már.
A pozsonyi kifli története a hagyományok mélyén gyökerezik, és bár a recept generációkon át öröklődött, a modern konyhában is könnyen elkészíthető. A kifli nemcsak a családi összejövetelek, hanem a hétköznapi reggelik és uzsonnák kedvelt eleme is. Mivel a tészta elkészítése és a sütés folyamata is izgalmas, sokan szívesen próbálják ki ezt a finomságot otthon, hogy megismerjék a hagyományos ízeket és a saját kezükkel alkothassanak valami különlegeset.
Most pedig nézzük, mi minden szükséges ahhoz, hogy megalkothassuk ezt a hagyományos süteményt, amely nemcsak ízletes, hanem gyönyörű látványt is nyújt.
Hozzávalók
A pozsonyi kifli elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 500 g búzaliszt
– 250 g vaj vagy margarin
– 200 ml tej
– 50 g cukor
– 25 g élesztő
– 1 tojás
– 1 csipet só
– 200 g darált dió
– 150 g porcukor
– 1 vaníliás cukor
– Reszelt citromhéj (ízlés szerint)
– 1 tojás a kenéshez
A tészta alapanyaga a búzaliszt, amely biztosítja az omlós állagot. A vaj vagy margarin elengedhetetlen a gazdag íz és a puhaság érdekében. A tej segít a tészta hidratálásában, míg a cukor édes ízt ad hozzá. Az élesztő felelős a tészta megkelesztéséért, a tojás pedig a tészta kötőanyagaként szolgál.
A töltelékhez a darált dió, a porcukor és a vaníliás cukor kombinációja adja meg a kifli jellegzetes ízét. A reszelt citromhéj frissességet kölcsönöz, ami még kellemesebbé teszi a süteményt. A tojás a kiflik kenésére szolgál, hogy sütés után szép fényes legyen.
Elkészítés
Az elkészítés első lépése a tészta bekeverése. Kezdjük az élesztő felfuttatásával: egy kis tálban keverjük össze a tej felét, a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk állni körülbelül 10-15 percig, amíg az élesztő felhabosodik.
Közben egy nagy tálban szitáljuk a búzalisztet, majd adjuk hozzá a csipet sót. A liszt közepébe készítsünk egy mélyedést, ahová öntjük a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és a felolvasztott, langyos vajat. Az egészet jól gyúrjuk össze, majd adjuk hozzá a tojást is, és folytassuk a gyúrást, amíg sima, ruganyos tésztát nem kapunk.
Amikor a tészta elkészült, fóliával letakarva pihentessük egy órán át, hogy megkelesszen. Ezután lisztezett deszkán oszthatjuk 6-8 egyenlő részre, és mindegyik részt nyújtsuk ki kör alakúra, kb. 3-4 mm vastagságúra.
A töltelék elkészítéséhez a darált diót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. A diós keveréket egyenletesen oszlassuk el a kinyújtott tésztakorongok felszínén. Ezután vágjuk a korongokat 8 egyenlő cikkre, mint egy tortát, majd a széleikről indulva tekerjük fel őket, hogy kifliket formáljunk.
A kifliket helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg őket a felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 °C-on süssük 20-25 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A kész pozsonyi kifliket hagyjuk kihűlni, majd tálalás előtt szórjuk meg őket egy kevés porcukorral. A diós töltelék és a puha, omlós tészta tökéletes kombinációja minden falatban érezhető, így garantáltan elnyerik a család és a barátok tetszését.
A pozsonyi kifli igazi ínycsiklandó sütemény, amely nemcsak a hagyományos ünnepek során kerül az asztalra, hanem bármikor, amikor valami különlegeset szeretnénk készíteni. Készítsük el együtt, és tapasztaljuk meg, milyen élmény a frissen sütött, házi készítésű finomságok ízét élvezni!

