Desszert receptek,  Péksütemény receptek

Egyszerű isler recept, amit mindenki imádni fog!

A sütemények és édességek világa mindig is izgalmas és kedves hely volt a gasztronómia szerelmeseinek. Az ízek harmóniája, a textúrák sokszínűsége és a különböző elkészítési módok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a konyhában való alkotás élvezetes és inspiráló tevékenység legyen. Az édességek között különösen népszerűek a hagyományos sütemények, amelyek generációról generációra öröklődnek, és mindig képesek újra és újra elbűvölni az embereket.

Az isler, ez a különleges, diós, kakaós sütemény, a magyar cukrászat egyik ékköve. A puha, omlós tésztája és a gazdag, édes tölteléke, valamint a csokoládébevonat igazi ízorgiát kínál. Az isler nemcsak ízletes, hanem a családi összejövetelek, ünnepek és baráti találkozók elengedhetetlen részévé is vált. A készítése nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek számára is izgalmas feladat lehet, hiszen mindenki szívesen részt vesz a sütés folyamatában.

A következőkben bemutatott recept egyszerű, mégis ízletes és garantáltan sikerélményt nyújt mindazok számára, akik szeretnék megkóstolni ezt a klasszikus édességet. Az elkészítése során fontos, hogy a hozzávalókat pontosan mérjük ki, és figyeljünk a lépések betartására, hogy a végeredmény igazán tökéletes legyen. Most nézzük meg, mik is szükségesek a sikeres isler elkészítéséhez!

Hozzávalók

Az isler elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:

– 250 g liszt
– 100 g dióbél (finomra őrölve)
– 100 g porcukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 1/2 teáskanál sütőpor
– 125 g vaj (szobahőmérsékletű)
– 1 tojás
– 200 g baracklekvár (vagy ízlés szerint bármilyen más lekvár)
– 200 g étcsokoládé (a bevonathoz)
– 1 evőkanál olaj (a csokoládéhoz)

A hozzávalók mennyisége természetesen változtatható az ízlés és az elkészítési szokások szerint. A dió és a lekvár választása is kedvünkre variálható, így a sütemény íze mindig egyedi lehet. A porcukor helyett használhatunk cukrot is, de a porcukor adja meg azt a finom, édes ízt, ami elengedhetetlen az islerhez. Az étcsokoládé helyett fehér csokoládét is használhatunk, ha valami különlegesebbre vágyunk.

Elkészítés

Az isler elkészítése egy viszonylag egyszerű, de mégis élvezetes folyamat, amely lépésről lépésre halad. Először is, a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, hogy készen álljon a sütemények fogadására.

A tészta elkészítése a következő lépésekkel kezdődik. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a finomra őrölt diót. Ezt követően adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, amelyet előzőleg kockákra vágtunk, és a tojást. A tésztát ezután alaposan dolgozzuk össze, amíg sima és homogén nem lesz.

A kész tésztát fóliába csomagolva pihentessük a hűtőszekrényben legalább 30 percig. Ez a lépés különösen fontos, mert a pihentetés során a tészta könnyebben formálható és nem ragad majd annyira.

Miután letelt a pihentetési idő, vegyük ki a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3-4 mm vastagságúra. Ezután egy kerek kiszúróval (vagy pohárral) vágjunk ki korongokat a tésztából. A korongok közepébe vágjunk egy kisebb kört, hogy a végén a lekvár jól látszódjon.

A kiszúrt tésztakorongokat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd 10-12 percig sütjük őket. Fontos, hogy ne süssük túl, mert a tészta könnyen megéghet.

Amikor a tésztakorongok aranybarnára sültek, vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk kihűlni. A kihűlt korongokat ezután egy kanál baracklekvárral kenjük meg, majd rakjunk rá egy másik korongot, így egy kis szendvicset alkotva.

A következő lépés a csokoládé bevonat elkészítése. Az étcsokoládét gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben olvasszuk fel. Az olvasztott csokoládéhoz adjunk egy evőkanál olajat, hogy szép fényes bevonatot kapjunk.

A lekváros korongokat mártsuk a felolvasztott csokoládéba, majd helyezzük őket egy rácsra, hogy a csokoládé megszilárduljon. Ezt követően a kész islereket tálalhatjuk, de érdemes néhány órát várni, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.

Az isler nemcsak ízletes, hanem gyönyörű is, így tökéletes választás lehet bármilyen ünnepi eseményre vagy csak egy sima hétköznapra, amikor kényeztetni szeretnénk magunkat és szeretteinket. Ne feledjük, a sütés nemcsak az étkezésről szól, hanem a közös élményekről is, amelyeket a családtagjainkkal élhetünk át.

Egy tál islerrel pedig garantáltan mosolyt csalhatunk mindenki arcára!