
Egyszerű borsóleves recept, amit imádni fogsz!
A borsóleves egy időtlen klasszikus, amely számos kultúrában megtalálható. A borsó, mint alapanyag, nemcsak tápláló, hanem rendkívül sokoldalú is. Kiválóan alkalmas levesek, főételek és saláták készítésére. A borsóleves gazdag ízvilága, krémes állaga és színes megjelenése miatt sokak kedvencevé vált.
A borsóleves népszerűsége nemcsak ízének, hanem könnyű elkészíthetőségének is köszönhető. Ráadásul a borsó önállóan is rendkívül tápláló, hiszen tele van fehérjével, rosttal és vitaminokkal. Az elkészítése során a borsó mellett sokféle zöldséget és fűszert is felhasználhatunk, amelyek még gazdagabbá teszik a levest.
Ez a leves tökéletes választás lehet egy hűvös estén, amikor szeretnénk valami meleg és tápláló ételt fogyasztani. A borsóleves nemcsak ízletes, hanem egészséges is, így ideális választás a család minden tagjának. Most nézzük meg, milyen hozzávalókra van szükség, és hogyan készíthetjük el ezt a finom levest lépésről lépésre.
Hozzávalók
A borsóleves elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 300 g száraz zöldborsó (vagy 500 g fagyasztott zöldborsó)
– 1 nagyobb fej vöröshagyma
– 2-3 közepes sárgarépa
– 1 közepes zeller
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 1,5 liter zöldségalaplé vagy víz
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 teáskanál só (ízlés szerint)
– 1/2 teáskanál frissen őrölt bors
– 1 teáskanál majoránna (opcionális)
– 1 babérlevél
– Friss petrezselyem a tálaláshoz
A fenti hozzávalók mennyiségei nyugodtan módosíthatók az ízlésünknek megfelelően. Például, ha valaki szereti a fűszeresebb ízeket, bátran adhat hozzá chilipaprikát vagy más fűszereket. A zöldségek mennyisége is variálható, attól függően, hogy ki mennyire szereti a különböző zöldségek ízét. A leves gazdagítása érdekében akár füstölt húst is adhatunk hozzá, amely különleges ízt kölcsönöz a borsólevesnek.
Elkészítés
Az elkészítés folyamata egyszerű és gyors. Először is, ha száraz borsót használunk, érdemes előző este beáztatni, hogy megpuhuljon. Ha fagyasztott borsót választunk, akkor ezt a lépést kihagyhatjuk.
Az előkészületekhez első lépésként tisztítsuk meg a zöldségeket. A vöröshagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a zellert pedig karikákra szeleteljük. A fokhagymát is zúzzuk össze. Ezeket a zöldségeket a borsóleves alapjának szánjuk, így fontos, hogy apróra vágva kerüljenek a levesbe.
Ezt követően egy nagyobb lábasban melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Amikor az olaj felmelegedett, adjuk hozzá a felvágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ez körülbelül 5-7 percet vesz igénybe. A hagyma édes íze hozzájárul a leves ízvilágához.
A következő lépésben adjuk hozzá a sárgarépát és a zellert, és folytassuk a párolást további 5-10 percig. Ekkor jöhet hozzá a zúzott fokhagyma, majd keverjük jól össze az összes zöldséget. A fokhagyma intenzív íze egy különleges dimenziót ad a levesnek.
Most, hogy a zöldségek megpuhultak, öntsük hozzá a beáztatott, leöblített borsót, majd öntsük fel az alaplével vagy vízzel. Fontos, hogy a leves elegendő folyadékkal legyen leöntve, így a borsó és a zöldségek is jól megfőnek.
Adjunk hozzá sót, borsot, majoránnát és a babérlevelet. Ezek a fűszerek segítenek kiemelni a leves ízvilágát, és jól harmonizálnak a borsóval. Keverjük össze az összes hozzávalót, majd fedjük le a lábast, és forraljuk fel.
Miután felforrt, csökkentsük le a hőt, és főzzük a levest körülbelül 30-40 percig, amíg a borsó teljesen megpuhul. Ha száraz borsót használunk, érdemes ellenőrizni, hogy tényleg megfőtt-e, mivel a főzési idő változhat.
Amikor a borsó megfőtt, távolítsuk el a babérlevelet, és ha szeretnénk, használjunk botmixert a leves krémesítéséhez. Ha inkább darabos levest szeretnénk, akkor hagyjuk úgy, ahogy van.
A borsóleves tálalásához friss petrezselymet szórjunk a tetejére, hogy ízletes és szép legyen a tálalás. A leves ízét fokozhatjuk egy kis friss citromlé hozzáadásával is, ami remekül illik a borsóhoz.
A borsóleves nemcsak ízletes és tápláló, hanem rendkívül sokoldalú étel is. Tálalhatjuk önálló főételként, vagy akár egy könnyű előételként is. A maradékot akár a következő napra is eltesszük, hiszen a borsóleves íze a második nap még gazdagabbá válik.
Ez a recept nemcsak a borsóleves klasszikus változatát mutatja be, hanem lehetőséget ad arra is, hogy személyre szabjuk az ízeket és az elkészítési módot. Kísérletezzünk bátran más zöldségekkel, fűszerekkel, és találjuk meg a számunkra legfinomabb kombinációt!

