Desszert receptek,  Péksütemény receptek

Édes fonott kalács recept, amit imádni fogsz!

A friss, illatos péksütemények mindig különleges helyet foglalnak el a szívünkben. A kalácsok, különösen az édes fonott kalács, nemcsak a hétvégi reggelik kedvenc elemei, hanem a családi ünnepek, születésnapok és más fontos események elengedhetetlen részei is. Az édes fonott kalács elkészítése igazi élményt nyújt, hiszen a tésztát gyúrni, fonni és a sütés folyamatát figyelni mindig örömet okoz.

Az édes fonott kalács különlegessége abban rejlik, hogy a tésztája puha, levegős, és a benne lévő összetevők harmóniája teszi igazán ízletessé. Az édes ízekkel, a vanília és az élesztő illatával megtöltött konyha varázsa mindenkit magával ragad. A kalács nemcsak finom, hanem sokféleképpen variálható is; lehet a tésztába mazsolát, diót, vagy akár csokoládét is tenni, attól függően, hogy éppen mihez van kedvünk.

A hagyományos receptet követve a kalács elkészítése során a türelem és a gondos munka kulcsfontosságú. A tészta pihentetése, kelesztése és a megfelelő sütési idő mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Az édes fonott kalács nemcsak ízletes, hanem szemet gyönyörködtető is, így bármilyen alkalomra tökéletes választás.

Hozzávalók

A kalács elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükség:

– 500 g finomliszt
– 200 ml tej
– 100 g cukor
– 100 g vaj
– 3 db tojás
– 25 g friss élesztő (vagy 7 g szárított élesztő)
– 1 csipet só
– 1 teáskanál vaníliaaroma (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
– 1 db tojás a kenéshez
– opcionálisan: mazsola, dió vagy csokoládé a tésztába

A hozzávalók mennyisége elegendő egy közepes méretű fonott kalács elkészítéséhez. A friss élesztő használata esetén fontos, hogy az élesztőt langyos tejben oldjuk fel, mielőtt a többi hozzávalóval összekevernénk. A vajat érdemes szobahőmérsékletűre hagyni, hogy könnyebben el tudjuk dolgozni a tésztában. A vaníliaaroma elengedhetetlen a kalács jellegzetes ízéhez, de ha szeretnénk, a tésztát ízesíthetjük különböző összetevőkkel is. A mazsola, dió vagy csokoládé hozzáadásával egyedi ízvilágot kölcsönözhetünk a kalácsnak, amely így még különlegesebbé válik.

Elkészítés

Első lépésként a friss élesztőt langyos tejben feloldjuk, majd hozzáadunk egy evőkanál cukrot és egy evőkanál lisztet. Ezt a keveréket félretesszük, hogy felfusson. Ez általában körülbelül 10-15 percet vesz igénybe, és fontos, hogy a tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt.

Amíg az élesztő felfut, egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a maradék cukrot, a sót és a vaníliát. Közepébe egy mélyedést készítünk, ahová beleütjük a tojásokat. A tojásokkal együtt hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a szobahőmérsékletű vajat is. A tésztát egy fakanállal vagy a kezünkkel alaposan összegyúrjuk, amíg sima és rugalmas állagú nem lesz.

Ezután letakarjuk a tálat egy konyharuhával, és meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük, míg a tészta duplájára nő. A kelesztés ideje alatt érdemes előkészíteni a sütőformát, amelybe a kalácsot fogjuk tenni. A formát vajjal vagy sütőpapírral béleljük ki, hogy a kalács ne ragadjon le.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és óvatosan átgyúrjuk, hogy a benne lévő levegő távozzon. Ezután a tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, amelyeket hosszú hengerekké formálunk. A hengereket egymás mellett elhelyezzük, és a közepüknél összefonjuk őket, hogy egy szép, fonott kalácsot kapjunk. A kalácsot a sütőformába helyezzük, és ismét letakarva kb. 30-40 percig kelesztjük.

Amíg a kalács kel, előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Ha a tészta megkelt, a tetejét megkenjük egy felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon sütés közben. Az édes fonott kalácsot körülbelül 30-35 percig sütjük, vagy amíg a teteje szépen megpirul, és a kalács belseje is átsült.

Miután kész, a kalácsot kiemeljük a sütőből, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. Az édes fonott kalács nemcsak önállóan fogyasztható, hanem lekvárral, mézzel vagy akár vajjal is tálalható, így bármelyik reggelit különlegessé varázsolja.

Az elkészült kalács tárolására is figyeljünk: légmentesen záródó edényben vagy fóliába csomagolva hosszabb ideig friss marad. Fogyasztás előtt érdemes picit megmelegíteni, hogy a tészta újra puha és ízletes legyen.

Az édes fonott kalács receptje nemcsak egyszerű, hanem remek lehetőség arra is, hogy egy kis időt töltsünk a családunkkal a konyhában, miközben együtt készítjük el ezt a finomságot.