
Cukorborsó recept: Egyszerű és finom fogásokhoz
A cukorborsó egy igazán sokoldalú zöldség, amelynek íze és textúrája minden ételt feldob. Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, nemcsak az egészséges táplálkozás hívei, hanem a gasztronómák körében is. A cukorborsó édes, ropogós íze miatt számos fogásban megállja a helyét, legyen az egy friss saláta, egy ízletes köret, vagy éppen egy gazdag főétel.
Az egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül könnyen és gyorsan elkészíthető, így ideális választás lehet a hétköznapi étkezésekhez. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, valamint rostokban, ami hozzájárul a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Ráadásul a cukorborsó színpompás megjelenése is feldobja az étkezéseket, így nemcsak az ízlelőbimbóinkat, hanem a szemünket is kényezteti.
A cukorborsó nemcsak önmagában, hanem más zöldségekkel, húsokkal vagy tésztával kombinálva is kiválóan érvényesül. Az alábbiakban bemutatott recept egyszerű és gyors elkészítési módot kínál, amely tökéletesen illeszkedik a modern, egészségtudatos életmódhoz. Érdemes kipróbálni, hiszen a végeredmény nemcsak finom, hanem nagyon mutatós is.
Hozzávalók
A cukorborsó elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 300 g friss cukorborsó (vagy fagyasztott)
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 közepes fej hagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 közepes sárgarépa
– 1 zöldpaprika
– 100 g gomba (pl. csiperke)
– 1 teáskanál só
– 1/2 teáskanál bors
– 1 teáskanál cukor (opcionális)
– 1 evőkanál citromlé
– Friss petrezselyem a tálaláshoz
Ezek az egyszerű hozzávalók könnyen beszerezhetőek a helyi piacon vagy boltban. A friss cukorborsó a legjobb választás, ha éppen szezonja van, de a fagyasztott változat is kiváló alternatíva, ha a friss borsó nem elérhető. A zöldségek színes választéka nemcsak ízletesebbé teszi az ételt, hanem tápanyagokban is gazdagítja azt.
A zöldpaprika és a gomba remekül passzol a cukorborsóhoz, de nyugodtan variálhatjuk a receptet más zöldségekkel is, attól függően, hogy mit találunk otthon. A fokhagyma és a hagyma íze alapvetően meghatározza az étel karakterét, míg a citromlé frissességet ad neki.
Elkészítés
Az elkészítés folyamata viszonylag egyszerű, és nem igényel különösebb előkészületeket.
Első lépésként alaposan mossuk meg a cukorborsót, ha frisset használunk. Fagyasztott borsó esetén nincs szükség előkészítésre, csak annyit kell tennünk, hogy elővesszük a fagyasztóból. A borsót tartsuk készenlétben.
Ezután vegyük elő a hagymát és a fokhagymát. A hagymát vágjuk fel apróra, a fokhagymát pedig zúzzuk össze vagy aprítsuk fel. A sárgarépát és a zöldpaprikát is vágjuk apró kockákra, a gombát pedig szeleteljük fel.
Egy nagyobb serpenyőt melegítsünk fel közepes lángon, majd öntsük bele az olívaolajat. Amikor az olaj felmelegedett, adjuk hozzá a felaprított hagymát, és pároljuk üvegesre. Ez körülbelül 3-4 percet vesz igénybe. Amikor a hagyma már üveges, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk együtt még egy percig.
Ezt követően a felkockázott sárgarépát és zöldpaprikát is dobjuk a serpenyőbe. Pároljuk őket 5-6 percig, amíg kicsit megpuhulnak. A sárgarépa színét és ízét adja az ételnek, míg a zöldpaprika frissességet hoz.
Most itt az ideje, hogy hozzáadjuk a gombát is. Keverjük össze a zöldségeket, és pirítsuk további 3-4 percig. A gomba levet enged, ami még ízletesebbé teszi a keveréket.
Amikor a gombák már megpuhultak, adjuk hozzá a cukorborsót, a sót, a borsot és az opcionális cukrot. A cukor segít kiemelni a zöldségek édességét. Keverjük alaposan össze, és pároljuk 3-5 percig, amíg a borsó megpuhul, de még ropogós marad.
Végül locsoljuk meg az ételt citromlével, ami frissességet ad az ízeknek, és keverjük össze. Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel, hogy még szebbé tegyük az ételt.
Ez az egyszerű, mégis ízletes recept tökéletes köretként vagy önálló fogásként is megállja a helyét. A cukorborsó édes íze és a zöldségek változatos színei garantáltan mindenki tetszését elnyerik. Kísérletezhetünk különböző fűszerekkel és hozzávalókkal, hogy személyre szabott ízélményt kapjunk, amit az asztalra varázsolhatunk. Bon appétit!

