
Erdélyi kürtőskalács recept: Édes élmény otthonra
A kürtőskalács egy olyan édes sütemény, amely nemcsak a magyar, hanem a román konyha egyik különlegessége is. Az utcai árusok által készített, frissen sült finomság a hagyományos vásárok, fesztiválok és ünnepségek elmaradhatatlan része. A kürtőskalács jellegzetes formája és íze miatt az emberek szívébe lopták magukat, és ma már sokan próbálják meg otthon is elkészíteni ezt a különleges csemegét.
A kürtőskalács készítése nemcsak az ízekről szól, hanem egy igazi közösségi élmény is. A családtagok, barátok összegyűlnek, hogy együtt dolgozzanak a tésztán, formázzák a kalácsokat, majd közösen élvezzék a végeredményt. Ezen kívül a kürtőskalács szabadon variálható a különböző ízesítésekkel, legyen szó fahéjról, cukorról vagy akár csokoládéról. A készítése során a tűzhely mellett állva, a sütőben piruló kalács illata sok emléket idézhet fel, és remek alkalmat adhat a családi kötelékek erősítésére.
Most pedig nézzük meg, hogyan készíthetjük el ezt a finomságot otthon, hogy bármikor élvezhessük ezt az édes élményt.
Hozzávalók
A kürtőskalács elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
– 500 g finomliszt
– 250 ml tej
– 100 g cukor
– 100 g vaj
– 2 tojás
– 1 csomag élesztő (7 g)
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál vanília kivonat
– 1 teáskanál citromhéj (reszelt)
– Cukor a megszóráshoz
– Fahéj (opcionális)
– Olaj a sütéshez (ha nem sütőben készítjük)
Ezek az alapanyagok könnyen beszerezhetők, és a legtöbb háztartásban már megtalálhatóak. A liszt és a cukor a tészta alapját képezi, míg a tej és a vaj gazdag ízt ad a kalácsnak. Az élesztő felelős a tészta megkelesztéséért, ami lehetővé teszi, hogy a kürtőskalács szép, légies legyen. A tojások és a vanília kivonat pedig a tészta ízét és állagát javítják. A citromhéj pedig egy kis frissességet ad a kalácsnak.
A különféle toppingok, mint a fahéj és a cukor, lehetővé teszik, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelően készítse el a kürtőskalácsot. A sütéshez használt olaj segít abban, hogy a kalács kívül ropogós, belül pedig puha legyen.
Elkészítés
Az elkészítés folyamata viszonylag egyszerű, de igényel némi türelmet és odafigyelést. A következő lépések segítségével könnyedén elkészíthetjük a kürtőskalácsot.
Első lépésként kezdjük a tészta előkészítésével. Egy közepes tálban melegítsük fel a tejet, majd adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt. Keverjük jól össze, és hagyjuk állni körülbelül 10-15 percig, amíg az élesztő felfut. Ezután egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, és adjuk hozzá a sót, a vanília kivonatot, valamint a reszelt citromhéjat.
A felfuttatott élesztőkeveréket öntsük a liszthez, majd adjuk hozzá a tojásokat és az olvasztott vajat. Keverjük össze az összes hozzávalót, majd gyúrjuk a tésztát simára és rugalmasra. Ha a tészta túl ragacsos, adjunk hozzá egy kis lisztet, ha pedig túl száraz, egy kevés tejet. A gyúrás körülbelül 10-15 percig tart, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
Ha megvan, formáljunk a tésztából egy labdát, és helyezzük egy lisztezett tálba. Fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk kelni meleg helyen körülbelül egy órán át, amíg a tészta duplájára nő.
Miután a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki nagyjából 1 cm vastagságúra. Ezután vágjunk belőle csíkokat, amelyekből a kürtőskalács formáját fogjuk kialakítani. A csíkokat tekerjük fel egy fából készült hengert, amelyet előzőleg olajjal vékonyan megkentünk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta csíkok szorosan illeszkedjenek egymáshoz, hogy ne legyenek rések.
A formázott tésztát hagyjuk pihenni még 15-20 percig, majd készítsük elő a sütést. Ha van lehetőségünk, a kürtőskalácsokat faszenes grillen is megsüthetjük, de sütőben is kiválóan elkészíthetők. Ha sütőben készítjük, előmelegítjük 220 °C-ra.
A már előkészített hengereket süssük a sütőben vagy a grillen, rendszeresen forgatva őket, hogy minden oldaluk egyenletesen piruljon. A sütési idő körülbelül 10-15 perc, attól függően, hogy milyen hőmérsékleten dolgozunk.
Amikor a kürtőskalácsok szépen megpirultak, vegyük őket le a hengerekről, és azonnal szórjuk meg őket cukorral, esetleg fahéjjal is. A cukor a forró felületen olvadni kezd, és egy ízletes, ropogós réteget képez a kalács külsején.
Végül hagyjuk hűlni egy kicsit, majd tálaljuk, akár önálló édességként, akár különféle töltelékekkel, mint például tejszínhab vagy csokoládé. A kürtőskalács frissen a legfinomabb, de ha marad belőle, az is megállja a helyét másnap is.
A kész kürtőskalács nemcsak finom, hanem látványos is, így bármilyen alkalomra tökéletes választás lehet. Az elkészítése egyben családi program is, így érdemes közösen nekilátni, hogy a sütés élménye még emlékezetesebb legyen. Bon appétit!

